Shoppingrobotar utmaning för e-handeln
Programvara som gör det möjligt att online hålla koll på produkter som är på väg att ta slut, och snabbt göra bulkinköp av dessa produkter, har blivit ett problem i Storbritannien.
Dessa "detaljhandelsrobotar" kommer att bli allt vanligare under 2021 tror handlare, och vissa kräver nu att den brittiska regeringen förbjuder fenomenet, skriver Guardian.
Särskild programvara har under flera år använts för att köpa attraktiva produkter som sedan sålts vidare till höga priser, men det har då oftast handlat om nischprodukter som exempelvis limiterade sportskor eller lyxhandväskor.
Enligt cybersäkerhetsföretag används detaljhandelsrobotarna nu i ökad omfattning till att köpa massmarknadsprodukter, som den nyligen lanserade Sony Playstation 5, Xbox Series X eller Apples lörlurar Airpods Max. Botarna köper ibland upp samtliga exemplar som finns till salu i onlinebutikerna för att sedan sälja dem vidare. Pandemin anses ha förvärrat problemen då många butiker tvingats hålla stängt på grund av restriktioner, vilket har omöjliggjort för kunder att fysiskt köa för att köpa eftertraktade produkter.
I förra veckan framkom att en brittisk bot kallad "Carnage" använts för att köpa ett parti med drygt 2 000 Playstation 5-konsoler som lagts ut till nedsatt pris. I en tweet efteråt noterade personen eller personerna bakom "Carnage" belåtet att de inhandlat över 2 000 exemplar. En liknande händelse skedde i november då flera detaljhandlare inom loppet av minuter sålde slut på Playstation 5, och där konsolerna sedan snabbt dök upp på Ebay till betydligt högre priser.
Även i USA har fenomenet noterats. Walmart har uppgett att bolaget inför Black Friday i november, då spelkonsoler skulle läggas ut på rea, på 30 minuter blockerade mer än 20 miljoner inköpsförsök av detaljhandelsrobotar.
Enligt Thomas Platt, e-handelschef vid cybersäkerhetsföretaget Netacea, blir botarna allt mer tillgängliga för allmänheten och de varierar kraftigt i pris. Vissa kan köpas för så lite som 10 pund, medan mer avancerade botar med avancerad funktionalitet kan kosta tiotusentals pund.
År 2018 förbjöds i Storbritannien inköp av evenemangsbiljetter med hjälp av automatiserad programvara. I förra månaden krävde en grupp parlamentariker i Skottland att något liknande skulle göras för den övriga detaljhandeln – de ville se en lagstiftning som skulle göra det illegalt att vidareförsälja varor som inhandlats med hjälp av en bot. Enligt motionen, som hade fokus på datorer och spelprodukter, skulle ett förbud "frånta skrupellösa handlare chansen att göra stora vinster på kostnad av genuina gamers och datoranvändare".