Så jobbar Widriksson med hållbarhet
Widriksson har för första gången tagit fram en frivillig hållbarhetsrapport som redovisar hur man jobbar med hållbarhet.
Logistikföretaget Widriksson har jobbat med hållbarhetsfrågor länge men nu tar de ett stort kliv framåt och presenterar en hållbarhetsrapport. Vi pratade med Christel Grip som är hållbarhets- och kommunikationschef på Widriksson.
– Det är viktigt för oss att dels visa internt hur vi arbetar med hållbarhet, och självklart för omvärlden. Det handlar om att vara transparenta. Vi har arbetat länge med hållbarhetsfrågor och de är viktiga, även de sociala frågorna behöver belysas, som jämställdhet och kompetensutveckling.
Rapporten bygger på en intressentanalys man tidigare gjort där bland annat kunder, leverantörer och anställda fått tycka till om vilka frågor som är viktiga för dem. Utifrån dem har tre fokusområden tagits fram där man lyft de aspekter som bedöms ha störst påverkan på verksamheten i relation till hur viktiga de är för företagets kunder och andra intressenter:
1. Hållbara transporter: trafiksäkerhet, utsläpp, produktionseffektivitet och produktutveckling
2. Attraktiv arbetsgivare: jämställdhet & mångfald, kompetensutveckling, mänskliga rättigheter, ökad sysselsättning, arbetsmiljö & anställningstrygghet
3. Ansvarsfulla leveranser: kundnöjdhet, uppföljning och kontroll i leverantörskedjan, leveranskvalitet
Det övergripande målet är att vara en helt klimatpositiv verksamhet 2030 och redan idag har man kommit långt, sedan 2017 kör man helt fossilfritt.
– Vi har 10 elfordon och resten kör på HVO och på biogas. Men det finns förstås mer att göra, till exempel att arbeta med energieffektivisering, säger Christel Grip.
Widriksson bygger just nu ut sin terminal i Västberga, Stockholm, med 2 500 kvadratmeter och här planerar man att installera solceller på taket som ett led i miljöarbetet.
– Ett annat viktigt mål för oss är att locka kompetent personal, och att locka flera kvinnor till oss. Vi arbetar just nu med den planen och där tänker vi oss samarbeten med skolor och andra serviceyrken där många kvinnor arbetar och kan tänkas vilja byta jobb.