Fem frågor om Transportveckan
Den 9-11 juni samlar Transportföretagen sin expertis för att för första gången genomföra Transportveckan. Under tre seminariedagar kommer aktuella ämnen kring transportskiftet och hållbara transporter att lyftas. Medverkar gör bransch, politiker och egna experter. Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen kommer att vara studiovärd under seminariedagarna.
Varför arrangerar ni Transportveckan?
”Transportföretagen vill sätta transporter och infrastruktur på kartan. I dagens läge passade också ett digitalt format bra eftersom coronapandemin fortfarande begränsar våra möjligheter att ses fysiskt. Under Transportveckan kommer vi att erbjuda alla tittare ett brett program med ett unikt innehåll som spänner över hela transportnäringen.”
Hur kom ni på idén med Transportveckan?
”Idén om att arrangera Transportveckan väcktes någon gång i vintras med att vi ville berätta och upplysa bransch och politiker om var i omställningen den svenska transportsektorn befinner sig. Som transportnäringens samlade röst har vi ju möjlighet att plocka fram all vår egen expertis och att låta våra medlemsföretag få medverka och berätta om sitt hållbarhetsarbete och förklara de utmaningar det innebär att ställa om.”
Vilka vänder ni er till och vilka kommer vi att lyssna på?
”I första hand vänder vi oss till branschen, våra medlemsföretag, yrkeskunniga men också till politiker och beslutsfattare. Vi vill både berätta om hållbarhetsarbetet och lyfta de utmaningar som finns. Därför sätter vi stort värde på att våra medlemsföretag har en aktiv roll genom sin medverkan. På så vis kan vi skapa dialog och debatt med politiken.”
”I de olika passen medverkar dels våra egna experter och medlemsföretag men också riksdagspolitiker, myndighetsföreträdare bland andra. Från regeringen kommer energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman att medverka i ett pass om elektrifiering.”
Förklara vad ni menar med Transportskiftet?
”Vi menar det språng som saknar historiskt motstycke. På extremt kort tid byter en hel bransch teknik och drivmedel. Det har aldrig hänt tidigare. Det innebär både utmaningar och möjligheter. Det handlar om nya affärsmodeller, ökad e-handel som kräver en ny typ av logistik, om gröna transporter och om automatisering, digitalisering, elektrifiering och andra förnybara drivmedel.”
Kommer vi att resa igen?
”Ja vi kommer att resa igen. Vår rapport ”Det fysiska mötets värde” visar att den historiska minskningen av möten och resor knappast blir bestående eftersom vi fortfarande värdesätter att träffas i verkligheten. Vi kommer troligen att se hur organisationer prövar sig fram i det nya landskapet för att se vilka lösningar som fungerar bäst. Vi menar att det digitala mötet snarare blir ett komplement till det fysiska.”