Här är experterna som ska att undersöka 'Scandinavian Star' igen
Medlemmarna i den opartiska arbetsgruppen som ska utreda branden på Scandinavian Star, har nu tillsatts och arbetet startar formellt den 15 oktober.
Den oberoende arbetsgruppen kommer att undersöka redaren, ägaren och försäkringsvillkoren för Scandinavian Star.
Arbetet kommer att ledas av en professor vid Syddansk Universitet, Kristina Siig, som bland annat har ett förflutet som forskare vid Center for War Studies.
Det framgår av uppdraget som tilldelts gruppen, att de måste bestå av en universitetsadvokat eller liknande som har specialiserat sig på försäkringslag eller straffrätt, en försvarsadvokat med expertis inom bland annat ekonomisk brottslighet, en åklagare och en utredningsexpert.
Arbetsgruppen måste bestå av personer som inte tidigare har arbetat professionellt med ärendet och som kan arbeta med opartiska ögon.
Efter dialog med partierna i Folketinget har justitieministern inrättat en arbetsgrupp med följande medlemmar:
- Professor Kristina Siig (ordförande)
- Försvarsadvokat Peter Giersing (försvarsadvokat)
- Försvarsadvokat och tidigare åklagare Jakob Buch-Jepsen (tidigare åklagare)
- Tidligere poliskommissarie och utredningschef Ove Pedersen (utredningsexpert)
– Branden ombord på Scandinavian Star är på alla sätt ett tragiskt fall som har lämnat många överlevande och anhöriga med frågor och osäkerhet, säger justitieminister Nick Hækkerup.
Han fortsätter:
– Det är därför jag är glad över att vi har tillsatt kompetenta krafter för att genomföra studien om Scandinavian Star. Arbetsgruppen står nu inför en viktig uppgift att skapa större klarhet i frågan. Vi är skyldiga detta, inte minst till offren och de efterlämnade. Nu måste utredningen få sin gång, och sedan väntar jag på resultatet av arbetsgruppens arbete.
Arbetsgruppen förväntas slutföra studien och presentera sitt uttalande inom ungefär ett och ett halvt år. I detta sammanhang måste arbetsgruppen lämna en mer detaljerad bedömning av om det finns underlag för polisen att inleda ytterligare utredning av ärenden som inte är kriminellt föråldrade.
Dessutom kommer arbetsgruppen att lämna en statusrapport om studien var sjätte månad. Om det finns underlag för polisen att inleda en ytterligare utredning av mordbranden, kan en utredning ske parallellt med arbetsgruppens utredning. En politisk uppföljningsgrupp kommer också att inrättas, som kommer att ta emot de tvååriga statusförklaringarna från arbetsgruppen.