De gör biogas av toalettavloppsvatten
Baltic Sea Action Group har sammanfört aktörer i ett samarbete för att minska lastfartygs utsläpp av toalettavloppsvatten i Östersjön. Istället för att avloppsvattnet hamnar i havet och bidrar till övergödning kommer fartygens toalettavloppsvatten lämnas i hamnarna och samlas in för att bli biogas till tunga transportfordon.
– Vi kan nå vårt mål om ett renare Östersjön, ett fartyg, en hamn och ett land i taget. Allt avloppsvatten som lämnas i land minskar näringsbelastningen i havet. För att lyckas, behöver vi ett omfattande samarbete, säger Elisa Mikkolainen, projektledare på Baltic Sea Action Group.
Samarbetet, Ship/t Waste Action, har sin utgångspunkt i Finlands största allmänna hamn, HaminaKotka, som tar emot 2500 lastfartyg varje år. I HaminaKotka hamn behandlar Kymen Vesi toalettavloppsvatten och slammet från avloppsvattnet bearbetas sedan vid Gasums biogasanläggning där det förvandlas till biogas.
I Ship/t Waste Action ingår bland annat de finska rederierna Meriaura och Rabn, samt Essberger & Stolt Tankers, Utkilen och Maersk.
– Hos oss på Meriaura tänker vi att hållbarheten börjar där lagstiftningen slutar. Vi vill vara föregångare i att förhindra alla fartygsutsläpp och vi förväntar oss att andra rederier vidtar frivilliga och ansvarsfulla åtgärder för att se till att avloppsvatten återvinns, säger Mia Hytti, miljöexpert hos Meriaura.
Tidigare har passagerarfartyg som trafikerar mellan Finland, Sverige och Estland, lämnat avloppsvatten i hamnarna frivilligt under flera år. Den Internationella sjöfartsorganisationens, IMO, förbud mot obehandlat toalettavloppsvatten från passagerarfartyg trädde i kraft 2021. Ett liknande förbud angående lastfartyg finns ännu inte.