Drönare testas i Västerbotten – kan lösa logistikutmaningar
Projektet som presenterades under måndagen leds av Region Västerbotten tillsammans med forskare och experter från bland annat Lunds universitet, Bussgods i Norr, KTH, Ericsson och Statens Veterinärmedicinska anstalt.
Totalt har regionen fått 3,5 miljoner kronor från Trafikverket för att utreda huruvida drönartransporter kan bidraga vid krisberedskap och självhushållning.
Planen är att drönarna ska vara i luften 2025 och projektet innefattar två transporttjänster. Den ena är en paketleveranstjänst för privatpersoner och den andra är en premiumtjänst för företag och offentliga aktörer.
– Det här transportsystemet blir det första i sitt slag i världen. Projektets ambition är att transporttjänsterna ska kunna lanseras i Västerbotten under början av 2025 och sedan kunna stå som modell för transporter i hela Europas landsbygder, säger Pia Kristiansson på Region Västerbotten, i en kommentar.
Drönarna är tänkta att kunna leverera varor på en sträcka längre än 100 kilometer. Regionen och experterna ser också möjligheter med att kunna leverera nödvändiga leveranser vid kristider.
– Det handlar om krisberedskap och civilförsvar, kort och gott. För att vid en kris kunna hantera utbrott av djursmittor och garantera inhemsk produktion av kött, mjölk, ägg och andra livsmedel är det viktigt med robusta system för snabba transporter även i glesbygden, säger Öjar Melefors, säkerhetsexpert vid Statens veterinärmedicinska anstalt.
Projektet
Bakom projektet Region Västerbotten och Lunds universitet, Bussgods i Norr, KTH, Ericsson och Statens Veterinärmedicinska anstalt. Pengarna delas ut inom ramen för Trafikverkets forsknings- och innovationsprojekt för fossilfria transporter, Triple F: Fossil Free Freight.