23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

En nybörjarguide till ost

Ost är som vin på många sätt; det finns en mängd variationer av dem och det bästa sättet att förstå de olika är att lära sig att skilja mellan variationernas smakprofiler.

 Det enda sättet att lära sig detta är att kontinuerligt fördjupa sina kunskaper inom de olika osttyperna. Och att smaka på och dofta till dem såklart.

Älskar du ost men har svårt för att urskilja de olika typerna är du inte ensam. Det är därför vi har sammanställt en nybörjarguide till ost här nedan.

Det enklaste sättet är att få en allmän förståelse för de grundläggande osttyperna: färskost, mjuk ost, halvhård ost, hårdost och blåmögelost.

Färskost
Färskost är mjuka ostar utan något skal. De tillverkas ofta inom en dag och är avsedda att avnjutas strax efter att de har lagrats. Några populära färskostar är:

Mascarpone: En mjuk, rik och smörig ost från Italien tillverkad av komjölk. Mascarpone används bland annat till den läckra desserten Tiramisu.
Ricotta: En annan mjuk, italiensk färskost är Ricotta. Ricotta och Mascarpone påminner mycket om varandra, men Ricotta är bara gjord på vasslen av komjölk. Detta gör att den har en lägre fetthalt än Mascarpone.

 Mjuk ost
Mjuka ostar är bara lite hårdare än färskostar, och har ofta fått mellan 36 och 45 procent av sitt vatteninnehåll avlägsnat under bearbetningen. Dessa ostar har ofta en väldigt mjölkig färskhet eftersom de inte lagras särskilt länge och har ofta en nötig och/eller syrlig smak. Några av de populära mjuka ostarna som finns idag är:

Brie och Camembert: Brie och Camembert är två ostar som påminner mycket om varandra. De har en rik och mild smak, men är framför allt populära tack vare deras krämighet. Bägge ostar serveras väldigt ofta på fester som tilltugg, men kan med fördel också serveras som dessert tillsammans med lite honung på toppen.

Halvhårda ostar
Halvhårda, eller halvmjuka som man också kallar dem, blir mer fasta och skarpa i smaken när de åldras. Anledningen till att man grupperar halvhårda och halvmjuka ostar tillsammans är att deras innehåll varierar beroende på hur länge de lagrats. Dessa ostar har en konsistens som gör att man kan riva och strimla dem. 

Cheddar: Cheddar må ändå vara en av de populäraste osttyperna. Den orangea färgen kanske inte ser så tilltalande ut, men det finns ingen bättre ost till hamburgare eller mac & cheese.

Hårda ostar
Ostar blir generellt hårdare och mer starka i smaken ju längre tid de lagras. Så hårda ostar är de som lagrats längre än ovan nämnda ostar. Även dessa är utmärkta att riva eller strimla till maträtter, framför allt pasta. De vanligaste hårdostarna i det svenska köket är utan tvekan Parmigiano-Reggiano och Pecorino Romano.

Parmigiano-Reggiano och Pecorino Romano: Båda hårdostar är italienska ostar, dock är Pecorino Romano tillverkad av fårmjölk varav Parmigiano-Reggiano är tillverkad av komjölk. Bägge har en salt och nästan pepprig smak som ger mycket smak till pastarätter och sallader.

Blåmögelostar
Sist har vi blåmögelostarna, med sin distinkta smak och färg. Dess namn kommer från det blåa möglet som bildas inuti osten under lagringen. Blåmögelostar passar perfekt som en del av ostbrickan, eller tillsammans med grädde i en krämig pastasås. Några populära blåmögelostar är Gorgonzola, Stilton och Bleu de Gex.

Sänd till en kollega

0.047