23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Smarta privata byggprojekt

Ett privat byggprojekt kan se ut på olika sätt. Man kan bygga till ett rum till sitt hus eller bygga om bostaden. Renoveringar är ett kapitel i sig där både stora och små projekt förekommer.

Vad är ett smart byggprojekt egentligen? Många förknippar begreppet ”smart” med miljövänligt eller grönt. Det är ju delvis sant. Ett smart projekt är nog dock kanske ett som är anpassat till ens egna behov och förväntningar.

Hur renoverar du smart? Hur bygger du smart? Bästa rådet är möjligen att välja rätt entreprenör. Jämförelsesajter eller företag vars affärsidé är att fungera som mellanhand hantverkare och kunder emellan kan vara till stor hjälp i sökprocessen. Mer om det ämnet hittar du i nästa rubrik.

Rätt entreprenör

Rätt entreprenör är grunden för ett lyckat byggprojekt oavsett om du planerar en smärre renovering eller ska bygga om hela huset. Idag finns det gott om olika byggfirmor på marknaden. Även om påståendet låter som en självklarhet är det värt att nämna det. Ett stort utbud är positivt då du som kund har flera olika företag att välja emellan. Tänk på att många entreprenörer har en egen nisch. Vissa är renoveringsproffs medan andra har mer erfarenhet av att bygga om eller bygga till.

Att hitta rätt partner behöver inte vara svårt. Gör gärna ett sök på nätet efter ett byggföretag nära dig. Titta gärna på dess referenslistor och tidigare projekt. Ett annat gott råd är att fråga vänner och bekanta som precis har genomfört en renovering eller annan typ av byggprojekt. Den personliga rekommendationen väger tyngst. Begär offerter och jämför dem. Se också till att alltid skriva under ett juridiskt bindande kontrakt för att skydda dina rättigheter. Ta tid på dig och undersök marknaden väl innan du gör ditt slutgiltiga val.

Budgeten är kung

Förutom valet av rätt entreprenör är det viktigt att göra en egen budget innan du ens börjar leta efter en byggfirma. Här kommer några nyttiga tips som kan hjälpa dig på traven:

  • Bestäm vad du vill göra – vilka moment ska ditt projekt omfatta och vad kan de tänkas kosta
  • Sammansätt en preliminär budget
  • Lägg gärna till 20% i buffert – tänk på att utgifter kan läggas till under processens gång
  • Titta på din egen ekonomi – har du sparade pengar och hur mycket
  • Behöver du låna pengar för att slutföra bygg-, eller renoveringsprojektet? Kontakta din bank i sådana fall och titta på hur ett lån kommer att påverka din ekonomi

 

 

 

Sänd till en kollega

0.015